Verslag Kjels op Chique

Hoe kun je een 5 jarig jubileum van een heren sociëteit beter vieren dan met een diner? Gepoetste schoenen, zondagse kleding, mooi gedekte tafels, heerlijke gerechten en lekkere wijnen. Kortom, ruim 40 Kjels gingen op chique.

Maar een avondje Kjels zou geen Kjelsavond zijn als er niet ergens een addertje onder het gras zit. Zo ook deze avond.  De gevraagde financiële bijdrage bleek niet toerijkend te zijn voor al het lekkere eten wat  Restaurant de Koerkamp voor ons had bereid. Daarom moesten de Kjels zelf ook de handen uit de mouwen steken. Gastheer Reinier gaf eerst korte uitleg hoe een gedekte tafel er uit hoort te zien. Vorken links, messen rechts ,  volgorde, glazen, groot, klein, links, rechts. Noem maar op. Iedere Kjel dekte probleemloos, met hier en daar nog een kleine aanwijzing, zijn tafel.  Het resultaat mocht er zijn. Ook het serveren werd door de Kjels gedaan. Links inserveren, rechts uitserveren, wijn inschenken. Met ieder nieuw gerecht was er een andere tafel aan de beurt deze belangrijke taak uit te voeren.  Hoe eet je soep of aardappelen, waar laat je het servet, wanneer mag je beginnen met eten? De Kjels weten hoe het heurt.

Na het hoofd gerecht keken we even terug. Kjels van het eerste uur, Wilfried en Tom vertelden over het ontstaan van de sociëteit.  Met enkele  in het oog springende activiteiten als de Keltische avond, voor de muziek uit en de huldiging van Carlijn werden kort wat herinneringen opgehaald.   Wilfried richtte zich vervolgens tot ons ere lid Albert Goebel. De terplekke ingesproken videoboodschap zal Albert Goebel binnenkort ontvangen. 

Tot slot worden we verrast met een heerlijk dessert. Soepel,  als zijnde dagelijkse routine, geserveerd door de Kjels. Freddy van de Koerkamp overtreft zichzelf. Iets later dan gepland wordt het formele deel van de avond afgesloten. Onder het genot van een biertje wordt er nagesproken.  Na ieder biertje verdwijnt de etiquette steeds verder op de achtergrond……..het bleef nog lang onrustig.

Dit was de laatste avond georganiseerd door Reinier , Ed en Erwin. De Kjels Martin, Paul, Paul, Bram en Gerrit nemen het stokje over. Op naar een nieuw seizoen met de Kjels. 

“Ai d’r bint, dan muj d’r wèz’n”

Ik was er bij. Ik heb genoten. En volgend seizoen……………….dan ben ik er weer bij.

Geschreven door Erwin Kleine Koerkamp