Verslag Dorp 2.0

Op vrijdag 28 oktober 2016 stond dorp 2.0 op het programma. Dorp 2.0 wat zou dat dan zijn zal menigeen zich hebben afgevraagd. Hiervoor gingen we naar architectenbureau I’m in Deventer. Martin kleine Schaars, de drijvende kracht achter dit architectenbureau verwelkomde ons allen hartelijk. Martin introduceerde zichzelf en liet verschillende van zijn imposante projecten zien.

Daarna volgde het verhaal van Steenbrugge. Steenbrugge heeft vele overeenkomsten met Lettele. Een kleine kern rond de stad Deventer. Steenbrugge wordt een nieuwe wijk van Deventer waarin verschillende woningstijlen worden gebouwd alsof de verschillende delen vele decennia na elkaar gebouwd zijn. In werkelijkheid wordt deze wijk in enkele jaren gerealiseerd. Ook zijn de woningen van binnen nagenoeg allemaal gelijk. De verschillende bouwstijlen vormen de overeenkomst met Lettele. Al zijn de woningen/wijken in Lettele ook werkelijk vele decennia na elkaar gebouwd. In het nieuwe Steenbrugge moet het dorpse karakter en de saamhorigheid mensen weer met elkaar verbinden, een dorp in de stad.

En dan over Lettele door de ogen van de architect.
Vanaf 1819 is er enige dorpsvorming in Lettele. De eerst kapel was er in 1820. Pas in de jaren 50 van de vorige eeuw was er sprake van een kernvorming.
Als opdracht moesten de aanwezige Kjels foto’s van woningen in het juiste tijdspad plaatsen. Dit bracht de boel flink in beweging.

Poundbury GB
Dit is een dorp gebouwd in het zuidwesten van Engeland op het land van Prins Charles. Prins Charles ergerde zich bont en blauw aan de hedendaagse Engelse bouwstijlen. Hij ging de strijd aan met de gevestigde orde en kwam met zijn eigen bouwregels. Alleen volgens deze bouwregels mocht er gebouwd worden op “zijn” Poundbury. En zo geschiedde. Het dorp kreeg een herkenbare eigen huisstijl.

Steenbrugge
Veel van deze regels vanuit Poundbury worden ook bij Steenbrugge toegepast. Steenbrugge moet het eerste dorp in Nederland worden volgens het Poundbury model.

Lettele
Wat kunnen we leren van Steenbrugge en Poundbury? Martin bedenkt 10 regels

  1. Romantische verlichting
  2. Haag, muur, hek, iets??
  3. Huisstijl Lettele
  4. Geen siertuinen
  5. Vlaggenmast
  6. Geen waslijnen
  7. Zorgverzekering Lettele
  8. Geen auto’s in de straat
  9. Ieder huis z’n eigen naam
  10. Dorpsgoan

Na vele verfrissende idee├źn enkele biertjes keerden we allen weer huiswaarts. Het was opnieuw de moeite waard. Martin bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *