Verslag DAVO bieren

Of dat echt Kjels zijn!

De koude trotserend op de eerste sneeuwdag, om kwart over zes vanaf de kruising op de fiets naar Deventer. Daar staat sinds ruim een jaar onze eigen stadsbrouwerij DAVO. Commerciële DAVO-man Frits ontvangt ons in het proeflokaal en zijn eerste actie is grote kannen bier op tafel te zetten. Met glazen!

Het eerste biertje is om warm te lopen, de blonde van DAVO, 5,8%. Hij gaat er soepel in en ondertussen vertelt Frits als een van de vier oprichters van DAVO hoe ze als vriendenclub gestart zijn. Ze wilden hun verhalen over hoe het allemaal beter kan met bier en bierverkoop ook omzetten in daden. Compromisloos bier willen ze maken. En dat nog zelf verkopen ook in hun eigen proeflokaal.

Het tweede biertje, de Dark, is met z’n 7,5% al wat steviger. Volgens Frits geen zoetig Belgisch abdijbiertje maar ook geen stroeve stout die je keel doet samentrekken. Hij heeft gelijk, voor een donker bier opmerkelijk fris van smaak en weer heel makkelijk wegdrinkend. Dat lijkt toch wel een kenmerk van DAVO te gaan worden tijdens deze avond. Ondertussen vertelt Frits over de aanloopperikelen en de keuzes die ze moesten maken. Dat was duidelijk: geen compromissen. Ze wilden bier brouwen! Dat is ze gelukt in een oud fabriekspand bij de Wilhelminabrug, voor een duidelijker plaatsaanduiding: tegenover de rode feestverlichting die de buurt zo kenmerkt. Een bierproeflokaal én brouwerij bij elkaar in één sfeervol pand.

Het gaat goed met DAVO, zo goed dat ze zelfs een deel van hun bier elders moeten laten brouwen, volgens hun eigen recept uiteraard. En de kannen met de derde biersoort komen op tafel. Die drinken nog makkelijker weg, je hebt niet het idee dat je een trippel aan het drinken bent van 8,5%, tot je opstaat. Dat opstaan is nodig omdat eerste brouwer Arnoud ons in groepjes meeneemt naar de echte brouwerij. 500 liter bier per keer, en dat elke dag. De standaardbieren die altijd op de tap staan en seizoensbieren die veranderen met de tijd van het jaar, ’s zomers lekker licht witbier en in het najaar echte bok.

Om het af te maken laat Frits nog een partij kannen trippel aanrukken en als de laatste groep weer terug is van de rondleiding door de brouwer, ziet Han zoveel biervragende oogjes dat hij Erwin de Kjelsportemonnee laat trekken en er weer een lading komt. Het was nog lang onrustig in Deventer!

Gaan we ons eigen Kjelsbier maken?

Het zat al in mijn hoofd, maar nu weet ik het zeker. Wat ik lang geleden als eens een keer heb geprobeerd, wil ik nu weer echt gaan doen: zelf bier brouwen. Dat is niet moeilijk, alleen wil ik dan ook nog graag lekker bier brouwen en niet alleen ‘interessant’ bier. Op het Reterink hebben we er de ruimte voor en omdat het voor onze andere activiteiten ook interessant kan zijn, wil ik ook de investeringen doen.

Wie heeft zin om in een groepje te gaan uitzoeken hoe we dat kunnen doen? Om je te laten inspireren kun je kijken op http://www.hobbybrouwen.nl . Als je daar begint te lezen, houd je niet meer op.

Het eerste doel is een soepel Kjelsbier te brouwen zodat we alvast één Kjelsactiviteit voor volgend jaar hebben: een paar kratten Kjelsbier legen.

Op langere termijn kunnen we misschien alles zelf doen: gerst verbouwen, hop telen, mouten enz. De ruimte is er, de kennis moeten we ontwikkelen.

Laat me even weten of je zin hebt om mee te doen: info@hetreterink.nl

Ed